Пържените тиквички са сред любимите летни ястия на много хора. Самото приготвяне изисква доза търпение, но пък фактът, че обикновено се изяждат за минути, показва, че трудът ви си е заслужавал.
Предлагаме ви класическа рецепта за пържени тиквички, които да поднесете с кисело мляко, както и още три варианта на ястието – със сусам, с орехов сос и с риган. Във всички рецепти присъства чесънът – задължителна подправка към пържените тиквички.
Пържени тиквички със сос от орехи, чесън и магданоз
Тиквички с орехов сос може да си направите с:
400 грама тиквички
1/2 чаена чаша орехи
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
сол и смлян черен пипер на вкус
Смелете ореховите ядки или ги нарежете ситно. Подправете ги със сол и смлян черен пипер на вкус, добавете намачкания чесън. Разбъркайте.
След това сложете ситно нарязания магданоз при орехите и сосът е готов.
Обелете тиквичките, почистете ги от семената, ако имат много такива и ги нарежете на ивици с дължина 5-7 сантиметра и ширина около сантиметър. Изпържете ги в нагорещено олио до готовност.
След това смесете с ароматния орехов сос и поднесете.
Пържени тиквички със сусам
В случай че обичате вкуса на сусама, използвайте семената като панировка за пържени тиквички. Необходими са ви:
2 средно големи тиквички
2-2,5 супени лъжици соев сос
1 яйце
сол на вкус
смлян черен пипер по желание
4 супени лъжици (без връх) нишесте
100-130 грама сусам
олио
Измийте тиквичките, подсушете ги и нарежете на кръгчета с дебелина не повече от 4-5 милиметра.
Налейте соевия сос при нишестето, добавете яйцето и разбийте с вилица до получаването на еднородна смес.
Потопете кръгчетата тиквички в нея и разбъркайте, за да се покрият добре от всички страни. След това ги оваляйте в сусама и изпържете от двете страни в нагорещеното олио, докато семената се зачервят.
Пържени тиквички с чесън и риган
Пържените тиквички могат да се сервират и овкусени с риган. Ако ви допада тази подправка, си пригответе:
2 средни тиквички
2-3 скилидки чесън
риган на вкус
зехтин и сол
Измийте тиквичките, нарежете ги на кръгчета с дебелина около 5 милиметра.
Сгорещете тиган, налейте в него 1-2 супени лъжици зехтин и подредете зеленчуковите шайби и изпържете до желаната готовност.
Извадете в чиния, подправете със сол и риган на вкус ,след което нарежете ситно скилидките чесън и с него поръсете тиквичките.
Превод: Fitwell
Източник: kulinarnyj-recept.ru;
Добави коментар