Учени от Индия предлагат обяснение защо местната храна е толкова вкусна - причината е, че индивидуалните вкусове на съставките не се "застъпват", а се допълват за невероятен общ вкус на блюдото, пише в. "Дейли експрес". За целите на проучването специалисти от Индийския технологичен институт са анализирали над 2000 рецепти в популярния кулинарен сайт TarlaDalal.com. Изследователите са установили, че всяко блюдо съдържа минимум седем съставки и са идентифицирали различен вкус за всяка от тях.Учените обясняват, че вкусовете на съставките в индийските блюда не се "застъпват", за разлика от тези в западните ястия.
Подправки като кардамон и лют червен пипер например, традиционноприсъстващи в индийската кухня, имат леки различия на молекулярно ниво, вкусовите им съединения не се смесват и придават уникално нюансиран общ вкус на блюдото. За сравнение - в западната кухня често се комбинират продукти със сходни вкусови качества, като например хляб и мляко, в резултат на което едва доловимите им вкусови различия се губят. "Всяка съставка в индийските блюда е уникално заложена в рецептата, за да придаде на ястието апетитен вкус. И макар блюдата често да са сложни и да съдържат по няколко съставки, всяка от тях привнася с уникалността си за общия невероятен вкус", казват изследователите.
Добави коментар