Суши! Ако преди няколко години традиционният японски специалитет ни звучеше като далечна екзотика, днес той все по-често присъства на трапезата ни. Даже се научихме сами да си го приготвяме, усъвършенствахме се и често го модифицираме по наш вкус.
Да, много обичаме малките и адски вкусни оризови хапки. Всъщност, никога не сме изпитвали проблем с кулинарната им реализация.
Може да ви се стори смешно, но най-трудно ни беше да се научим да ги ядем... с т. нар. клечки за хранене. Не, че не могат да се консумират с обикновена вилица, де (или направо с пръсти), но с пръчици наистина е по-забавно. Автентично е... някак си ;)
Признаваме си, че преди да усвоим "сложната" техника, преминахме през много неуспешни опити, които покривката ни още помни ;) Накрая разбрахме каква е истината все пак – че хапването с тях е твърде индивидуално приключение и, всъщност, никак не е трудно. И, да, не ви трябват елфски дълги пръсти, за да го осъществите.
Така че не се шашкайте, ако утре ви накарат да се храните с тях и изобщо не се срамувайте да ги използвате. В началото може да изпитвате известно неудобство, но бързо ще свикнете и даже ще установите, че са доста по-удобни от традиционните прибори.
inm.comАко все пак имате нужда от бърз инструктаж, доверете се на този:
-
Обикновено, клечките, които се продават по магазините, са слепени. Затова първо се налага да ги отделите една от друга - няма да им причините болка, спокойно!
-
Имайте предвид, че долната клечка трябва да стои неподвижна през цялото време. Затова е най-добре да я поставите откъм удебелената й част във вдлъбнатината между палеца и показалеца. Подпрете пръчицата с палеца. А така! Допълнителна стабилност ще й осигурява безименният, с който ще придържате от другата страна (той следва също да стои неподвижно).
-
Запомнете, че ще движите само горната клечка. Това става с помощта на показалеца, средния пръст и палеца, които я приближават и раздалечават от долната пръчица. Дори поемането на дребни късчета храна се превръща в елементарна задача, ако държите върховете на клечките възможно най-близо един до друг. По този начин ще "защипвате" яденето съвсем лесно.
Важно: ако усетите, че друга комбинация от пръсти ви е по-удобна, не се колебайте да я пробвате. Започнете да упражнявате захващането първо с големи хапки. Накрая, след като се почувствате сигурни, преминете към апетитното суши на масата. Скоро ще ви научим и да си го приготвяте сами.
И внимание: вкусно е, но не ви съветваме да прекалявате с консумацията му, защото има опасност това да се отрази на фигурата ви.
Е, успех! Не изпускайте хапката, ей!
Добави коментар