Замразяването на храната е много полезно за запазването ѝ годна за дълго време. Невинаги можете да изядете всичко, което сте купили от магазина и вместо да го изхвърляте, най-добре е да го замразите.
Така винаги ще имате запаси от годна храна, която да размразите и да използвате по най-добрия начин.
Но не всяка храна и всеки продукт е подходящ за замразяване. Някои храни се увреждат от минусовите температури, а размразяването им след това води до необратими последици в хранителните и вкусовите им качества.
Кои са храните, които никога не трябва да замразявате?
Яйца
Ако имате много голямо количество яйца, които вашата любима баба ви е дала от домашните си кокошки например, не ги замразявайте.
Колкото и да ви се иска да ги запазите, тъй като не можете да ги изядете бързо, замразяването на яйцата е неприемливо. Замразяването уврежда черупката на яйцата и прави навлизането на бактерии в тях още по-лесно.
Прясно мляко
Прясното мляко не е подходящо за замразяване. Повечето течности и течни храни са годни за замразяване, но то определено не е.
При замразяването водните и протеиновите молекули в млякото се разделят, което уврежда вкуса и качествата му впоследствие след размразяване.
Пресни сирена
Твърдите сирена и кашкавалите са добри кандидати за замразяване, но не и меките и пресните. Тези видове сирена се развалят и разкашкват много бързо след размразяване заради голямото количество вода в състава си.
Картофи
Картофите не трябва да се замразяват. След размразяването им консистенцията им става кашеста и ронлива. След готвене текстурата им става още по-крехка и наподобяваща пихтия.
Пържени храни
Пържените храни не трябва да се замразяват, защото мастните молекули в тях също стават на каша след размразяване. Губи се хрупкавата им текстура и вкусовите им качества.
Плодове и зеленчуци
Може да изглежда примамливо да замразите големи количества плодове и зеленчуци, които не можете да изядете, преди да се скапят, но не е така.
В плодовете и зеленчуците се съдържа много вода, която след размразяване разваля текстурата им и ги прави далече не толкова вкусни и здравословни, колкото са били в прясното си състояние. Все пак, трябва да се знае, че за да бъдат замразени, преди това повечето от зеленчуците трябва да се бланшират, а плодовете се вакуумизират в специални найлонови пликчета.
Източник: Az-jenata.bg
Добави коментар