Чипсове и снаксове
Лесно можем да прекалим с пакетираните, рафинирани продукти, особено вечер пред телевизора. На пазара вече има по-здравословни алтернативи с ниско съдържание на мазнини и сол. Още по-добре – пригответе си ги у дома. Можете да нарежете различни зеленчуци като сладък и обикновен картоф, морков, цвекло, кейл и да ги сложите във фурната за няколко минути (по желание да овкусите с подправки, черен или червен лютив пипер и малко зехтин).
Кисело мляко
Млечните продукти не са на мода вече. Забравете ги. Учените все по-единодушно препоръчват растителни алтернативи. Ако обичате да слагате кисело мляко на овесените ядки за закуска можете просто да ги залеете с вряла вода, да нарежете банан и поръсите с канела.
Ядки
Печени, пържени, сурови – ядките имат високо съдържание на мазнини. Препоръчителната дажба е не повече от десет. Можете да си направите микс от семена, сурови ядки и сушени плодове. Това е добра алтернатива ако ви се дояде нещо слaдко.
Сирене
Сиренето е неизменна част от българската трапеза. По последни проучвания млечните продукти водят до остеопороза – не само, че не са богати на калций, както ни учеха бабите ни, но и взимат от запасите в костната ни структура.
Много по-добра алтернатива за мазане на филийка би било хумус или тост с намачкано авокадо.
Яйца
Дневната доза е едно яйце на ден. Дали то ще ни засити? Опитайте да замените бърканите яйца с тофу, зеленолистни зеленчуци и малко въображение. Ще се чувствате много по сити и леки.
Масло
Маслото покачва холестерола и като цяло е желателно да го избягваме като чумата. Изберете растителна мазнина. Ако пък ви липсва вкуса, в био магазините се продава маргарин с вкус на масло.
Диетолозите са единодушни, че ако си набавяме нужните хранителни вещества от правилните храни, няма да посягаме към пакетирани източници на енергия. За целта е добре да ядем достатъчно въглехидрати като колкото по-малко рафинирани са те, толкова по-добре за тялото. Картофи, царевица, кафяв ориз, тиква, овес, просо, елда са оптималните храни. Според подледни проучвания мазнините не са тези, които ни засищат. Това са именно въглехидратите в цялостната им форма.
Добави коментар