Най-вкусната лятна манджа от моето детство е домашната бързо приготвена лютеница
на баба. Спомням си как влизах в градината да бера добре узрелите домати и няколко червени чушки, които гордо носех на баба, за да приготви постната яхния.
Сладостта на гозбата идваше от вкусните домати, чушки и прясно набраният магданоз. Предполагам, че мнозина от вас са я яли, но да я познават под друго име. Знам, че в някои краища на
България, дори слагат и яйце, но по този начин вече няма да е лютеница, а миш-маш.
Предлагам ви да опитате тази лесна и бърза за приготвяне лятна лютеница, в която няма как да не се влюбите. Можете да я използвате и като гарнитура към кюфтета, кебапчета или вместо вредния и
пълен с химикали кетчуп.
Необходими продукти за 4 порции:
4 големи домата
4 големи червени
чушки
2 глави стар лук
3 скилидки чесън
1 връзка
магданоз
зехтин
хималайска сол
черен пипер
Нарежете лука и го задушете за около 5 минути, след което добавете чушките и оставете заедно с лука за още 5 минути на затворен похлупак на малката тенджерка или тиган. Добавете нарязаните
пресни домати и чесъна и оставете да къкри на бавен огън в продължение на 20 минути. Овкусете със сол и чер пипер. Снемете от котлона и добавете връзката нарязан магданоз. Хубаво е когато
продуктите не са нарязани твърде на ситно!Сервирайте със зелена салата, репички и препечени филийки пълнозърнест хляб.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Лятна лютеница
Полезна и изключително вкусна!
Добави коментар