Лютите чушки са отлично допълнение към
всяка гозба, супа, а и дори салата през дългите и студени есенно-зимни дни. Лично аз не пропускам да седна на масата без да си взема поне една пукана люта чушка, която ми носи наслада, а и в същото
време
сгрява тялото и душата ми.
Обикновено купувам сурови силно люти чушки около 100-200 грама пукам ги и им приготвям марината, която влиза в отлична употреба и когато консумираме вкъщи леща или друг вид супа, на която би
подхождало леко киселия и парлив вкус.
Ето и любимата ми рецепта, която приготвям поне веднъж седмично. Изключително икономична е от гледна точка на времето, защото имате пукани чушки потопени в
марина буквално за 10-15 минути.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
100-200 грама
люти зелени чушки
1 равна чаена лъжичка кафява захар
1 равна чаена лъжичка хималайска сол
3 скилидки чесън
1-2 дафинови листа
100 милилитра домашен ябълков оцет
5-6 супени лъжици студено пресован зехтин
20-30 милилитра вода
1 шепа сушен копър
Измийте чушлетата и направете с върна на ножа дупки в тях преди да ги сложите в тигана на котлона да се изпекат. През това време сварете малко вода и в дълбока купа сложете захарта, солта и
дафиновия лист. След като водата заври я добавете в купата, така че солта и захарта напълно да се разтворят, а дафиновият лист да пусне своя аромат. След около 2-3 минути извадете дафиновия лист и
добавете домашния оцет, нарязания на ситно чесън, зехтина и сушения копър и разбъркайте. При пълната готовност на чушките ги поставяйте една по една в маринатата, като се стремите дръжките да
останат на повърхността, така че да са удобни за взимане. Най-накрая с пластично фолио ги покрийте, за да се задушат.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Домашна марина за пукани люти чушлета
Вкусни и полезни
Добави коментар