Мусаката е ястие, което се приготвя във всеки дом и според мен няма семейство в България, което да не крие някоя малка тайна, с която допринася за запомнящият му вкус.
Смятам да ви споделя рецептата на нашето семейство. Вярвам, че малките детайли в приготвянето на мусаката, както и подправките променят цялостно крайния резултат.
Необходими продукти за 6 порции:
700-800 грама картофи
600-700 грама телешка кайма
1 голяма глава лук
2 големи домата или 250 милилитра консервирани домати на кубчета
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
хималайска сол
черен пипер
джоджен
чубрица
За заливката:
3 яйца
500 милилитра кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
В дълбока тенджера с незалепващо покритие се слага зехтин и се изсипват картофите, които предварително са обелени и нарязани на средно големи кубчета. Оставят се да се пържат/задушат за около 20-25
минути, като задължително се бъркат от време на време докато потъмнеят. Добавете червения пипер и бъркайте добре около минута, докато усетите аромата му. Добавете главата лук, нарязана на
ситно и каймата. Задушаването продължава за още около 10-15 минути до пълното посивяване на каймата. Добавяте скилидките чесън нарязани на ситно и подправките, като разбърквате според
нуждата. Добавете доматите и след около 5 минути свалете от котлона. Изсипете готовата смес в средно голяма тавичка.
За заливката разбийте яйцата, добавете киселото мляко и най-накрая прибавете сол на вкус и содата бикарбонат – бъркайте енергично и разпределете равномерно заливката върху мусаката.
Печете на предварително загрята фурна на 220 градуса до получаване на хрупкава коричка на заливката.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Най-вкусната мусака на баба
С невероятен и запомнящ се аромат!
Добави коментар