Приготвянето на розова вода в домашни условия е напълно възможно, но за целта е необходимо да отделите малко свободно време и да си набавите
рози дамасцена (маслодайна роза). В случай, че не можете да намерите, заложете на червена ароматна роза. Опитайте да си наберете розов цвят сутрин рано, когато цветовете са най-свежи и добри за
приготвянето на розова вода.
Ще споделя с вас два варианта за приготвяне на розова вода. Сами изберете кой от двата искате да използвате.
Необходими продукти:
500 грама
розови цветове
Тенджера неръждаема стомаха с капак
500 милилитра дестилирана вода или дъждовна вода
2 броя стъклени бутилки за съхранение
Започнете с розовите цветове, които след като сте ги набрали ги измийте внимателно под течаща вода. Изсипете ги в тенджерата и ги покрийте с дестилирана вода. Важно е листата да са в хоризонтално
положение и да са добре потопени във водата. Загрейте водата до момента в който забележите, че се изпарява, след което изключете котлона. Поставете похлупака върху тенджерата и я оставете така в
продължение на 24 часа. Прецедете розовата вода и я съхранявайте в чисти бутилки. В рамките на една седмица използвайте една бутилка вода, която съхранявате в хладилник. Останалите бутилки
поставете във фризера.
За втората рецепта ви е необходимо:
500 грама розови цветове
Тенджера от неръждаема стомаха
1 брой камък (сравнително плосък)
500 грама лед
2 броя стъклени купи
2 броя стъклени бутилки за съхранение
В тенджерата поставете предварително измития камък - около който изсипете розовите цветове. На върха на камъка поставете стъклен съд, а върху тенджерата по-голям размер стъклена купа. Напълнете я с
лед и загрейте тенджерата за около 3 часа. Времето зависи от количеството на цветовете. Ще забележите, че купата, в която се намира леда, ще кондензира пара, която ще се процежда в стъкления съд.
Тази вода е чистата розова вода, а пластът течност на върха е етеричното масло. В случай на необходимост добавете още лед в купата, с която сте затворили отвора на тенджерата.
Използвайте водата за пиене, като подправка към сосове, смутита или за ежедневна грижа
за кожата.
Добави коментар