Ако все още не сте разбрали, днес празнуваме Международния ден на бирата. И тъй като доброто възпитание и професионалната съвест не ни позволяват да размахаме бутилки и халби още от обяд, решихме да загреем за довечера с хляб. Бирен хляб!
Като цяло не сме най-големите почитатели на тестените изделия, но когато те са домашно произведени и съдържат весели течности, с готовност правим компромиси, прерастващи в преяждане.
И ние, както повечето хора, до скоро свързвахме правенето на хляб с месене, безкрайно чакане, втасване, още месене, още чакане, брашнене и прочее занимания, от които на всеки ценящ времето си човек в крайна сметка му се отяжда. Тоест, не му се отяжда от тях, а от факта, че в нетърпението си е успял да изконсумира почти всичко в обсега на една-една и половина протегната ръка.
После открихме набухващата сила на бирената мая и всичко си дойде на мястото. Настоящият хляб изисква не повече от 10 минути активно време за приготвяне и още около час чакане около фурната, който можете да прекарате доста приятно, както ей сегичка ще стане ясно.
Необходими продукти:
-
чаша и половина (около 180 гр) бяло брашно
-
чаша и половина (около 180 гр) пълнозърнесто брашно
-
около литър и половина тъмна бира. 330 мл от тях са за рецептата, а останалите – за непосредствена консумация по време на чакането :)
- 1 супена лъжица бакпулвер
-
50 гр разтопено масло
-
1/2 супена лъжица кафява захар
-
1 чаена лъжица сол
-
2-3 щипки сух риган
-
щипка лют червен пипер (по желание)
-
50-100 гр настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Взимате първата изпречила се пред очите ви по-голяма купа и в нея съчетавате всички сухи съставки, без кашкавала. Започвате да бъркате хубаво и постепенно добавяте бирата до получаването на еднородно гъсто тесто.
С част от разтопеното масло намазвате формата, в която ще печете хляба, разстилате тестото надве-натри вътре и изсипвате останалото масло отгоре му. Хвърляте да се пече за около час в предварително загрята до 180ºС фурна. Този един час минава неусетно под акомпанимента на остатъка от тъмната бира и аромата, който се носи от фурната.
На около 50-тата минута от печенето, със замъглен поглед и некоординирани движения, разбърквате щипка-две сух риган с настъргания преди това кашкавал. (Фашно е да не се налага тепърфа да го стършете, штото моше да се полуши инфексия!)
Внимателно отваряте фурната и поръсвате върху почти опечената бира... пардон, хляб. След 10-тина минути би трябвало да сте готови. Точно в този момент или малко преди него, много бързо звъните на приятели и им казвате, че има спешна ситуация, разрешаването на която изисква още бира, горчица и асортимент от вурстове по техен (или най-добре ваш) вкус. След като приключите с хляба, вурстовете и бирата, излизате да си дотренирате навън.
Наздраве и умната, защото русата може и да е фалшива!
Добави коментар