Обожаваме романтичния аромат на канела. Можем да го усетим на километър и половина разстояние. Не е случайно, че той изцяло е изпълнил малкия ни дом и едва ли ще го напусне скоро.
Но нежната подправка не е само ароматна глезотия. Редица изследвания непрекъснато напомнят за многобройните й лечебни свойства.
На първо място, сладураната е добре известна със своето силно антиоксидантно действие. Смята се за страхотно оръжие срещу редица сърдечносъдови заболявания. В същото време, дори лъжица от нея предпазва от опасна флуктуация на кръвната захар и за това тя често се препоръчва на диабетици. В комбинация с мед пък е убиец-средство срещу остра и дълбока кашлица.
От друга страна, ароматът й действа хипер събуждащо, уверили сме се сами. Ако често заспивате по средата на деня, това е решението и на вашия проблем. Току-виж творческото ви вдъхновение потече
като река :)
Но най-важното: Канелата лесно може да се комбинира с почти всяка
ваша кулинарна идея и да направи храната ви значително по-вкусна и здравословна.
На пазара ще я намерите както на прах, така и на пръчици. Вторите имат значително по-голям срок на годност – около година, за разлика от първия вариант, който издържа при добро съхранение средно около шест месеца.
Как все пак да инкорпорирате това вълшебство в дневното си меню?
Сутрин добавяйте от половин до една и половина чаена лъжица в топлата си овесена каша или в студена зърнена закуска. Слагайте по малко и в тестото за палачинки.
Поръсвайте сладките картофи с него или печените си моркови. А ябълковият чипс просто ще стане невероятен, ако го уважите с въпросната подправка.
Канела в кафето – чудесна идея! Нали?
Добави коментар