Традиционната българска трапеза за Бъдни вечер е изцяло постна и с нея се завършва великия пост в очакването на Рождество Христово.
Традицията се свързва с раждането на Спасителя и прераждането на цялата природа. Затова и ястията сервирани на трапезата носят символиката за плодородие, здраве, пълна къща и късмет,
на които се надяват всички през цялата следваща година.
Thinkstock/Guliver
Бъдни вечер е един от най-значимите семейни празници и има за цел да обединява, да ражда добро и да зачита възрастните и вече умрелите предци.
В различните краища на България е наричана по различен начин, но в крайна сметка и до днес най-широко разпространеното име е Бъдни вечер.
Прието е празничната трапеза да се подрежда на югоизточния ъгъл под иконостаса като първото нещо което се слага на масата е постната содена питка омесена от домакинята или най-възрастната жена в
семейството. В повечето случаи това е обреден, просфорен хляб, който е наречен за здраве, късмет и берекет в семейството. След което на трапезата трябва да се сложат още ястия и продукти, чиято
численост трябва да е 7, 9 или 12 ястия.
Смята се, че това са трите от свещените числа на древноюдейската Кабала. Ястията на трапезата трябва да са продукти, които ражда земята и набъбват, за да е плодородна годината и пълна къщата.
Thinkstock/Guliver
Най-често на софрата се сервират варено жито, боб яхния, постни сърми, пълнени сушени
чушки с боб или ориз, ошаф, тиквеник с късмети, туршия, лук, чесън, мед, цели
орехи, вино, царевица, домашни пуканки, ябълки, круши и дори зелник.
Преди да започне празничната вечеря на Бъдни вечер, най-възрастният представител от семейството прекадява с тамян трапезата, дома и жителите му, за да изгони тъмните сили. След което домакинята
минава с китка здравец и поръсва дома и жителите на дома със светена вода и нарича за дълъг живот, здраве и късмет.
Пали се кандилото и най-възрастният член на семейството разчупва питката, като първото парче от хляба се слага под иконата на света Богородица. След което всички членове от семейството взимат
парченце топнато в малко мед.
Със сядането на масата е желателно никой да не става. Добре е да се хапне от всичко в малко количество. Трапезата след вечеря не се вдига, за да не избяга късмета от къщата, а и да има за
Богородица и мъртвите близки с какво да се нагостят, когато членовете от семейството заспят.
Когато настъпи полунощ и Христос се роди тръгват коледарите от къща на къща. Вярва се, че в навечерието на Коледа небето се отваря и се случват чудеса.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Трапезата за Бъдни вечер
Съхранете традицията
Добави коментар