Храните, които ни предпазват от преждевременна смърт

Храните, които ни предпазват от преждевременна смърт

Добавянето на горски плодове, ябълки или няколко чаши чай към ежедневния режим може да бъде не само здравословна стъпка, но и потенциален ключ към по-дълъг живот. Това сочат резултатите от ново мащабно изследване, публикувано в научното списание Nature Food.

Проучването е дело на международен екип от учени от Куинс Юнивърсити в Белфаст, Университета Едит Коуан в Пърт, Медицинския университет на Виена и Виенския университет. Изследователите са проследили здравословното състояние на 124 805 души на възраст между 40 и 70 години в продължение на повече от десетилетие, използвайки данни от британската биомедицинска база UK Biobank.

 

Основният извод: хората, които консумират най-много и най-разнообразни храни, богати на флавоноиди, имат с 6 до 20% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак, респираторни и невродегенеративни заболявания. Освен това при тях рискът от смърт по каквато и да е причина е значително по-нисък.

"Приемът на около 500 милиграма флавоноиди на ден се свързва с 16% по-нисък риск от обща смъртност, както и с приблизително 10% понижен риск от сърдечно-съдови и респираторни заболявания, и диабет тип 2", заявява д-р Бенджамин Пармънтър, научен сътрудник в Университета Едит Коуан и съавтор на проучването. "Това количество се съдържа в приблизително две чаши чай."

Освен количеството, изследователите подчертават значението на разнообразието от флавоноиди, присъстващи в диетата. Консумацията на различни видове флавоноиди – а не само голямо количество от един източник – се свързва с още по-голямо намаление на риска. Причината е, че различните подтипове на флавоноиди, открити в различни храни, оказват специфични ползи върху здравето.

Флавоноиди се съдържат в големи количества в чай, боровинки, ягоди, портокали, ябълки, грозде и черен шоколад. Според изследването, диета с широка палитра от такива храни е по-ефективна от наблягането на един "суперпродукт".

Въпреки че положителните ефекти от флавоноидите са добре документирани, механизмите зад това как и защо разнообразието от тези съединения предлага по-добра защита все още се изследват, отбелязват авторите.

Специалистът по човешко представяне и дълголетие д-р Марк Ковакс подкрепя заключенията на проучването. В интервю за Newsweek той посочва, че горските плодове – като боровинки, къпини и малини – са сред най-ценните добавки към хранителния режим. "Те подпомагат здравето на мозъка, намаляват оксидативния стрес и могат да забавят биологичното стареене", казва той.

Заключенията от изследването подчертават нуждата от диетична стратегия, която да включва не просто полезни храни, а балансирано и разнообразно меню, богато на флавоноиди – стъпка към дългосрочно здраве и превенция на хронични заболявания.

ключови думи:
флавоноиди

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни