Тялото ни се нуждае от антиоксиданти, за да се противопоставят на "оксидативния стрес" в тялото.
Дори и тялото ни да произвежда собствени антиоксиданти,
оксидативният стрес е факт, когато разрушителни молекули (свободни радикали) атакуват защитата на собствените ни антиоксиданти. Това води до смъртта на клетки в кожата ни (и в цялото тяло), поради
което тя остарява.
Ето защо оксидативният стрес влияе зле на кожата ни, а антиоксидантите са
добри за нас. Повишаване на нивото им в тялото може да се постигне чрез редовни тренировки, приемане на много пресни плодове и зеленчуци и ползване на добре подбрана козметика.
Някои специални кремове съдържат антиоксиданти и могат да помогнат на тялото да се бори срещу оксидативния стрес на кожата, причинен от слънце, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и климатични
инсталации.
Информация за първите 6 антиоксиданта можете да откриете ТУК и
ТУК.
Ето информация и за следващите три:
Ройбос (червен чай)
Thinkstock/Guliver
Този здравословен чай има многобройни положителни
ефекти. Силно средство срещу кожни дразнения и слънчеви изгаряния, акне и екземи. Чаят действа и срещу бръчки. Изследвания показват, че може да предпазва от рак на кожата и повишава ефективността
на продукти срещу слънчеви изгаряния. Съдържа антиоксиданти и ограничава действието на свободните радикали, увреждащи клетките в организма, укрепва имунната система и забавя процесите на стареене.
Противодейства на алергиите като сенна хрема, астма и екзема. Често се използва при бебета страдащи от алергия към млякото. Притежава антиспазматични свойства и облекчава стомашните болки, колики и
е препоръчителен при храносмилателни проблеми. Препоръчва се при хора страдащи от високо кръвно и
сърдечно-съдови заболявания. Отличен антидепресант.
Астаксантин
Thinkstock/Guliver
Астаксантинът (Astaxanthin) е изключително силен антиоксидант, който до преди 20-тина години по-скоро се препоръчваше за красива кожа. През последните 10-15 години бяха публикувани редица
научни статии на база проведени проучвания за широкия спектър от
ползи, които носи този силен антиоксидант за здравето и организма.
Намалява оксидативния стрес, увреждането на ДНК и повишава имунната система, подобрява функциите на очите, защитава клетките, намалява симптомите на киселинен рефлукс, предотвратява натрупването на
лош холестерол, има противовъзпалително и противомикробно въздействие, подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания, забавя нервно-дегенеративните заболявания и така списъкът е изключително
дълъг.
Ползите от употребата на астаксантин ще разгледам в отделна статия.
Това което трябва да знаете за астаксантина или астазантина – той е
каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества терпени, към който приравняваме и бета-каротина, лутеина и ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждането на микроводорасли,
които придават розовия цвят на скаридите, северно-атлантическия крил и сьомга. Естественият астаксантин е изключително скъп, но и изключително полезен.
Годжи бери
Thinkstock/Guliver
Гожди бери е силен антиоксидант, който от древни времена е използван в традиционната китайска медицина. Расте в полите на Хималаите, но вече има сериозно производство и в България.
Ползите за здравето са изключително големи: при хипертония, аритмия, за бъбреци и при цистит и при много други здравословни неразположения. Добре е да присъства в ежедневието на всеки,
защото според китайците този плод
удължава живота. Малките плодчета годжи съдържат полизахариди, бета-каротин, зеаксантин, Витамин С, селен, желязо, цинк, калций, калий.
Добави коментар