Витамин К играе ключова роля при съсирването на кръвта, като предпазва от прекомерна загуба на кръв. За разлика от други витамини, за набавяне на Витамин К обикновено няма хранителни
добавки.
Този витамин всъщност представлява група от съставки. Най-важните от тях са витамините К1 и К2. Витамин К1 обикновено се приема със зеленолистни и някои други зеленчуци. Витамин К2 е група от
компоненти, които се набавят най-вече с прием на месо, кашкавали, яйца и е синтезиран от бактерии.
Витамин К1 е основната форма на добавки съдържащи
витамин К.
Напоследък учени са опитали да лекуват с витамин К2 остеопороза и намаляване на костната маса причинено от стероиди, но резултатите са противоречиви. За момента няма достатъчно
информация, на основата на която да се препоръчва витамин К2 срещу остеопороза.
Защо да приемаме витамин К2?
Ниски нива на витамина могат да причинят неконтролирано кървене. Докато недостиг на витамин К при възрастните е нетипичен, при новородените той е често срещан. Единична инжекция с
витамин К за новородените бебета е препоръчителна. В случаи на прекомерна доза с препарата за разреждане на кръвта Кумадин, витамин К се ползва за неутрализиране на действието му.
Thinkstock/Guliver
Недостигът на витамин К е рядкост, но рискът е по-висок ако:
- имате заболяване, което нарушава абсорбирането на храносмилателния тракт, като Болестта на Крон или Цьолиакия
- приемате лекарства, които възпрепятстват абсорбирането на витамин К
- сте тежко недохранени
- пиете твърде много алкохол
В тези случаи трябва да се приемат хранителни добавки, богати на витамин К.
Ползите от приемане на витамин К срещу ракови заболявания, симптомите на сутрешно гадене, премахване на разширени вени и други заболявания са недоказани.
Колко витамин К трябва да приемате?
По-долу ще намерите препоръчителни дози за всички възрастови групи. Повечето хора получават достатъчно витамин К с диетите си.
Група |
Подходящ прием |
Деца 0-6 месеца |
2 микрограма дневно |
Деца 7-12 месеца |
2.5 микрограма дневно |
Деца 1-3 |
30 микрограма дневно |
Деца 4-8 |
55 микрограма дневно |
Деца 9-13 |
60 микрограма дневно |
Момичета 14-18 |
75 микрограма дневно |
Жени 19 и повече |
90 микрограма дневно |
Жени, бременни или кърмачки (19-50) Жени, бременни или кърмачки (под 19) |
90 микрограма дневно 75 микрограма дневно |
Момчета 14-18 |
75 микрограма дневно |
Мъже19 и повече |
120 микрограма дневно |
Няма данни за прекомерен прием на витамин К чрез храна. Това обаче не значи, че предозирането не е опасно. За момента изследванията не са указали максималната здравословна доза.
Можете ли да си набавите витамин К чрез храните, които приемате? Отговорът е Да!
Храни, богати на витамина са:
- зеленчуци като спанак, аспержи и броколи
- боб и соя
- яйца
- ягоди
- месо
Какви са рисковете от приемане на витамин К?
- страничните ефекти от орално приемане на витамина са редки
- нежеланите реакции с много медикаменти са възможни. Такива медикаменти са: антиациди, кръворазреждащи, антибиотици, аспирин, лекарства срещу рак, гърчове, висок холестерол и други.
Рискове
Не приемайте добавки с витамин К ако те не са препоръчани от лекар. Хора приемащи Кумадин срещу сърдечни проблеми и лошо съсирване на кръвта би трябвало да следят внимателно диетата
си, за да контролират количеството приет витамин К.
Източник: webmd
Добави коментар