Вероятно всички от вас са запознати с многобройните ползи от омега-3 мастните киселини в рибата и ролята им за борбата с хроничните възпаления и сърдечно-съдовите заболявания. Но както знаете, повече не винаги означава по-добре.
Двете основни мастни киселини в рибеното масло – полиненаситените ЕРА и DHA са особено нестабилни. Това означава, че лесно се окисляват. Тялото включва част от мазнините, които ядем в състава на клетъчната мембрана и колкото повече нестабилни мастни киселини приемаме, толкова по-висок е рискът от окисляване на клетките. В този смисъл, наситените мазнини са най-стабилни и най-трудно се окисляват.
В допълнение, EPA над определена дозировка е с имунопотискащ ефект. Няколко контролирани изследвания наблюдават влиянието й и установяват, че завишеният прием води до потискане на действието на NK-клетките (т.нар. естествени убийци в организма) и клетъчната имунна защита.
Не бързайте да спирате рибеното масло! Идеята е, че както с всичко останало, така и с рибеното масло не трябва да се злоупотребява. Добра дневна дозировка е между 1 и 2 грама ЕРА и DHA общо. Тази дозировка може да варира в зависимост от индивидуалните особености, но в общи линии:
-
придържайте се към долната граница, ако сте с ниско телесно тегло и/или консумирате много студеноводни риби.
-
придържайте се към горната граница, ако сте с високо телесно тегло и/или ядете риба от дъжд на вятър.
-
временно може да надхвърлите горната граница в случай, че никога не сте приемали рибено масло и/или страдате от затлъстяване и/или традиционно сте се хранили с много рафинирани растителни масла и маргарини.
Добави коментар