Зимата е сред сезоните, в които най-много ни липсват нужните витамини и минерали. Освен това тялото се нуждае от енергия, за да могат да протичат основните процеси в него, което
допълнително изисква от нас да приемаме правилните добавки, за да се чувстваме здрави и в отлична форма.
В последните години съществуват редица изследвания, които потвърждават подозренията на мнозина, че вместо да се приемат изкуствени мултивитамини е по-подходящо да сеи наблегне на правилните храни,
които със сигурност ги заменят.
Предлагам ви да включите в ежедневието си тези 5 храни, с които адекватно ще замените също толкова скъпите мултивитамини.
Бадеми
inm.com
Бадемите са пълноценна храна богата на протеини, витамини и минерали. Независимо на каква възраст сте е достатъчно да изяждате по една своя шепа, за да си осигурите дневните дажби есенциални мастни
киселини, витамин Е и магнезий. В същото време ще ви предпазват от нездравословните закуски!
Стриди, миди, раковини и морски дарове
inm.com
Стридите, мидите и морските дарове са изключително богати на витамини и минерали. Освен това са нискокалорична храна богата на протеини, които са лесно усвоими от организма. Единствено не трябва да
страдате от алергии към черупчести и мекотели.
С ниско съдържание са на мазнини и напълно заменят мултивитамините, които приемате всекидневно. Шепа сурови стриди ще ви предложи 10 пъти препоръчителната дневна доза от витамин В12, 15 пъти повече
от дозата цинк, 5 пъти нужната доза мед и 3 пъти ежедневната дажба на селен. Освен това мидите ще ви осигурят
желязо и манган.
Черупчестите мекотели са с високо съдържание на
омега-3 мастни киселини и с ниско съдържание на омега-6. Освен това са богати на мед, магнезий, фосфор и са отличен източник на витамин D. Желателно е да присъстват в менюто ви поне веднъж
седмично.
Киноа
Thinkstock/Guliver
Киноата е изключително съвършена храна, в която има пълноценен баланс между протеини, въглехидрати и мазнини. Богата е на витамини, минерали, фибри и на всички незаменими аминокиселини. Освен това
осигурява фолиева киселина, манган, магнезий, желязо, мед, фосфор и цинк.
Киноата има по-силна концентрация на антиоксиданти и фитонутриенти от боровинките и определено има широк спектър на противовъзпалителни хранителни вещества.
Морски водорасли
Thinkstock/Guliver
Морските водорасли са другата съвършена храна, която ще ви предложи огромен набор от витамини и минерали. Богати са на желязо, калций, калий, ниацин, фосфор, магнезий, а в някои видове от
тях се съдържат 56 необходими на организма минерала.
Отличен източник са на витамините А, К, С и Е и витамини от групата В. Влакната в морските водорасли имат противовъзпалителни и антивирусни свойства, като ефективно изчистват организма от
натрупаните тежки метали и действат като четка на храносмилателния тракт. Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и в същото време имат сериозен антираков ефект.
В никакъв случай не се отказвайте от салата уакаме, суши,
спирулина, келп или
хлорела. Всички те ще ви донесат сериозни ползи за здравето, благодарение на които ще се чувствате здрави и изпълнени с енергия.
Лакто-ферментирали зеленчуци
Да, колкото и странно да ви звучи, но киселото зеле, киселите краставички, кимчи, царската трушия и всички останали ферментирали зеленчуци са богати на полезни бактерии и пробиотици,
които успешно се справят с всякакъв вид заболявания.
Благодарение на тях ще се заредите с огромна доза витамини и ензими като витамин С и незаменими аминокиселини, по-специално лизин и метионин.
През зимата се стремете всекидневно да присъстват на трапезата ви!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Заменете мултивитамините с тези 5 храни
С тях ще укрепите здравето си!
Добави коментар