В огромната си част дискусиите около различните видове протеинови добавки циркулират около хранителната и анаболната им стойност. В това отношение болшинството от трениращите несъмнено предпочитат суроватъчните продукти заради бързата им усвояемост, отличния аминокиселинен състав, антиоксидантния им ефект, ролята им в регулацията на кръвното налягане и дори в борбата със спастичния колит.
Твърде малко информация обаче съществува относно значението на видовете протеини за отслабването. Наскоро в Американския журнал по клинично хранене излезе първата директна съпоставка между казеин, соев и суроватъчен протеин (суроватката и казеинът са двата основни протеина в млякото и млечните продукти) с оглед техния ефект върху метаболизма.
В изследването участват 23 напълно здрави индивида с нормално тегло, които по различно време приемат едно и също количество калории под формата на 50% протеин (соев, суроватъчен или казеин), 40% въглехидрати и 10% мазнини. Контролното "блюдо" се състои от 95.5% въглехидрати. И трите протеинови менюта предизвикват по-голям термичен ефект (енергията, която се изгаря след консумацията им) от контролното. Най-термогенен е суроватъчният протеин, докато въздействието на соевия продукт и казеина е съпоставимо. Суроватъчният белтък се откроява и със способността си да предизвика най-високи нива на окисляване на мазнините (отслабване).
Участниците в изследването споделят, че казеинът и соевият протеин задоволяват глада им доста по-добре от суроватката, но за сметка на това последната е най-вкусна. Трябва да се има предвид, че тук става дума за чисто субективни усещания. Нищо чудно суроватъчният протеин да е стимулирал апетита единствено заради по-добрия си вкус.
Много е вероятно протеиновата добавка, която ползвате в момента да е именно на суроватъчна основа. Предвид рисковете, които се свързват с консумацията на соя вярваме, че настоящата статия ще ви даде допълнителна сигурност, че сте направили добър избор на бързоусвояващ се белтък.
Добави коментар